::::: català :: castellano :: english :::::

Pàgina en construcció
Disculpeu les mancances
Recomanem:
Firefox a 1024 o superior

Funcionament de la xarxa

L'estructura de nodes de la xsf-coop l'anem muntant en forma d'arbre, de manera que hi ha 4 nivells de connexió:

1er nivell: Supernodes. Reben la connexió a Internet que ens arriba de la zona franca i la redistribueixen cap als nodes de 2on nivell. Emeten a 5ghz i protocol 11A.

2on nivell: Nodes Troncals. Reben la connexió a la xarxa d'un supernode i la redistribueixen amb un punt d'accés a 1 km a la seva rodona, donant així connectivitat en un barri o zona determinada. Sovint hi ha usuaris de la xarxa que habiten la finca on hi ha un node troncal i s'hi connecten directament per cable. En aquest segons nivell la connexió es rep a 5ghz i es remet a 2.4, passen del protocol 11A al protocol B/G.

3er nivell: Nodes clients. Reben la connexió d'un node troncal i donen connectivitat als usuaris que ho volen d'aquella mateixa finca. També hi ha alguns casos de finques adjacents que aprofiten la mateixa instal·lació per ser part de la xarxa. En alguns casos la instal·lació bàsica s'acompanya d'un punt d'accés que permet connectar per ràdio alguna finca propera que no tingui visibilitat directa amb el node troncal de la seva zona.

4rt nivell: Nodes clients. A efectes pràctics son com els de 3er nivell, tot i que reben la connexió d'un punt d'accés situat en un node client proper.

Aquests 4 nivells són per donar connectivitat a les persones que estiguin interessades a tenir connexió en una ubicació fixa. A més, arran de cada pis connectat, es pot connectar opcionalment un altre punt d'accés que serveixi per donar connectivitat als continguts lliures de la xarxa (veure apartat xarxa lliure).