::::: català :: castellano :: english :::::

Pàgina en construcció
Disculpeu les mancances
Recomanem:
Firefox a 1024 o superior

La xarxa lliure

Construïm un entramat de connexions i continguts compartits entre ordinadors i persones actives, que estan interconnectades a través de les ones de la xsf-coop. La xarxa pretén ser una eina d'intercomunicació entre col·lectius i persones actives socialment.

No cal entrar a Internet, l'accés a la xarxa és lliure i gratuït. Per accedir-hi només t'has de connectar a un dels nodes redistribuïdors xsf-coop.net que formen part de la xarxa. Cerca els nodes més propers a l'apartat de desplegament. Tot just estem començant, però els primers continguts ja estan disponibles, com pots consultar en el llistat.

Explicació de la xarxa

Serveis disponibles

Llistat de continguts

Explicació

La tecnologia sense fils, juntament amb la legislació que dóna a una sèrie de freqüències la classificacio d'ús ciutadà no llicenciat ens permeten aspirar a dur a la pràctica, una sèrie d'ideals que hauríem volgut per l'internet que fins ara coneixem, però que podem portar a la pràctica a través d'aquesta xarxa paral.lela. Comencem per aclarir alguns conceptes necessaris per entendre l'us que volem donar a la xarxa.

Internet paral·lela, internet lliure. Hi ha dues xarxes diferents. Una consisteix en la connexió a Internet tal com ja la coneixem. La novetat consisteix en la xarxa lliure que es va construint alhora que es va extenent la connexió a internet. Mentre l'internet públicament conegut, està sotmés al control del canal per part de Telefónica, a l'explotació económica dels operadors de telecomunicacions, i a la pressió de les empreses privades que el volen convertir en una extensió del seu mercat, a la xarxa paral.lela, el canal seria creat i mantingut per nosaltres mateixos/es, s'hi accediria de manera lliure simplement a partir d'uns criteris de responsabilitat en el seu ús.

Ones no llicenciades . A diferència de les freqüències que s'usen convencionalment per radio i TV, Les comunitats inalàmbriques utilitzen bandes de freqüència (2.4 Ghz i 5 Ghz) que no necessiten una otorgació administrativa per ser utilitzades, per això les anomenem ones no llicenciades. Fins ara hi hagut alguns posicionaments de la CMT (Comissió del Mercat de les Telecomunicacions ha estat permisiva amb l'us ciutadà que se n'està fent. Així que ens trobem amb la oportunitat d'ocupar la freqüència per us social, abans que ningú vulgui donar-li d' altres usos.

Interactivitat d'alta velocitat. Quan l'interactivitat de la televisió digital existeix només en les paraules dels polítics, nosaltres tenim la possibilitat de dotar-nos d'una tecnologia que permetria l'aportació descentralitzada de continguts de tota mena, incluits els audiovisuals que són poc viables a través de l'internet convencional. Però no només contingut audiovisual, sinó que desde el correu electrònic, fins la videoconferència, una nova dimensió de possibilitats d'intercomunicació s'obriran si fem possible una xarxa consistent.

Espai d'experimentació del copyleft. Per la seva banda les entitats de defensa dels drets de propietat intelectual segueixen a la càrrega, i en aquesta situació la creació i l'extensió de l'us de llicències de coneixement compartit estil “Creative Commons” no només és convenient sino necessària. La xarxa oberta pot ser un espai d'experimentació on els continguts es crein col·lectivament i on per tant puguin ser bàsicament copyleft.

Xarxes gratuites. Mentre que la reivindicació d'internet gratuita per a tothom és manté en el terreny de la utopia, per als interessos que tenen creats les operadores de telecomunicacions, l'avanç de les noves tecnologies ens permet amb un cost mínim de posta en marxa, crear xarxes paral·leles, les quals, després de la inversió inicial en material, podran ser gratuïtes doncs el seu cost de manteniment, no molt gran, és finançat pel consum cooperatiu d'internet.

En aquest projecte pretenem aprofitar la tecnologia de les xarxes sense fils i l'existència d'ones no llicenciades, per connectar els col·lectius i persones dels moviments socials. TV i radio interactives, intercanvi d'arxius a d'alta velocitat, videoconferència, trucades per telèfon gratuïtes...són algunes de les coses que podem arribar a fer a través de la xarxa d'accés lliure, si aconseguim una participació prou àmplia.